Malomfesztivál alkotótáborok 2019

 

- Színház, zene, fotó, animáció, irodalom -

2019. augusztus 9– 14.

 

Helyszín: Az oromi szélmalom és környéke
A táborokba jelentkezni Szerda Zsófinál, a desiresofi@gmail.com e-mail címen lehet. A táborok augusztus 9-én délelőtt kezdődnek, s augusztus 14-én, a Malomfesztivál nulladik napján este érnek véget. A táborok ára: 6000 dinár. (napi háromszori étkezés a táborok idejére (vegan, vagy húsos menü), részvétel a foglalkozásokon, s az esti programokon, belépő a Malomfesztiválra)

Következzenek a kategóriák és ismerjétek meg táborvezetőket!

 

Színház

A színház csapatmunka

Táborvezetők: Puskás Zoltán színész-rendező és Góli Kornélia dramaturg, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára

Érdekel a színház? Színészet, dramaturgia, rendezés, a jelmezek, és a díszlet? Akkor itt a helyed, ez nem is kérdés. Idén ugyanis, a megszokottól eltérően, nem csak a színjátszás iránt érdeklődő fiatalokat várjuk, hanem azokat is, akik a színházművészet bármely egyéb területén szeretnék kipróbálni tehetségüket. A színészmesterség mellett a látvánnyal (díszlet, jelmez), a szöveggel (dramaturgia), és a színpadi mozgással is foglalkozunk a közös csoportmunka keretében. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket érdekel színházművészet, a színházi alkotómunka folyamatának valamennyi fázisára, az előadás szövegének kiválasztásától a színpadi megvalósításig. Ez a SZÍNHÁZ CSAPATMUNKA! című alkotótáborunk. Jelentkezz egy rövid önéletrajzzal, melyben azt is tűntesd fel, a színháznak melyik része érdekel.

Létszám: max. 25 fő
Korosztály: 16–25 év

Interjú Góli Kornéliával

Interjú Puskás Zoltánnal

 

ZENE

Öröm zene

Táborvezetők: Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína

Játszol valamilyen hangszeren? Énekelsz? Szívesen zenélnél egy közösségben? Érdekelnek különböző zenei stílusok? Ha magadra ismertél, akkor várjuk jelentkezésed! A zenei műhely alatt különböző zenei stílusokat ötvözünk, pl.etno, jazz, szabad improvizáció, elektronikus zene, stb. A műhely ideje alatt motiváljuk, inspiráljuk egymást, s létrehozunk egy koncertanyagot, amit a tábor végén bemutatunk a Malomfesztivál színpadán. Kérjük, küldj egy rövid önéletrajzot, melybe foglald bele milyen hangszeren játszol, s mióta.

Korhatár: min 16, felső korhatár nincs
Létszám 10 fő

Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína általános iskolás koruk óta együtt zenélnek. Már fiatalon számos zenei irányzatú csapat tagjai voltak, például a Wooden Ambulance, a Lábos Electric Orchestra vagy a Secret Man. Első önálló, Hybrid Realm c. albumuk 2015-ben jelent meg a Symposion kiadásában. Több helyen tartottak már zenei műhelyt, például Vodnjanban, egy horvátországi rezidenciaprogram keretében, Szabadkán, a Raktárban, 2017 telén Budapesten a Lumenben, s Szegeden a Várkertben immár két éve szerveznek többnapos műhelyt a Symposion-napok keretében, Tavaly egy nagy sikerű háromnapos foglalkozást tartottak a Malomfesztiválon, s idén is erre számíthat, aki jelentkezik. A műhelymunkák alatt szabad improvizációból és közös, kreatív, alkotó együttműködésből/gondolkodásból születnek a zeneszámok.

 

Fotó

Táborvezető: Michael Bowring, fotós

Mivel kedvenc “balkáni angolunk” annyira imádott nálunk lenni, úgy döntöttük visszahívjuk még egyszer. Ezt írta: “I am very happy to invite you to participate and lead this summers Malomfesztivál photography camp. Come and explore your photographic vision in a beautiful place with like minded people. We will cover various aspects of documentary and portrait photography culminating in an exhibition of the work produced. There will be surprises!” - s ha ő mondja, higyjétek így lesz. Ami fontos: legyenek ötleteid, (azt pedig tudjuk jól: rossz ötlet nincs), légy kreatív és nyitott, szeresd a fotózást, fényt, árnyékot.

FONTOS! ALAPSZINTŰ ANGOL NYELVTUDÁS SZÜKSÉGES!

Résztvevők életkora: min 16 év, felső korhatár nincs
Létszám: maximum 15

FONTOS! Alapszintű angol nyelvtudás szükséges!

Michael Bowring fotós dokumentarista fotográfiával foglalkozik, de koncerteket, és utcai életképeket is előszeretettel örökít meg. Fiatalkorát Afrikában, és Közép Amerikában töltötte, majd tizenkét évvel ezelőtt a Balkánra költözött. Fotói több neves magazinban jelentek már meg. Több kiállítása volt már, olyan neves helyeken, mint a  „Galerija Artget“, a „New Moment“, a „CZKD“, vagy a „Mixer Festival”, vagy legutóbb a Szabadkai Kortárs Galériában. Fotós. Ízig-vérig. Akkor is fotózik, amikor nincs gép a kezében. A világot szubjektíven látja egy objektíven keresztül, azaz, hogy még pontosabbak legyünk, a mobiltelefon képernyőjén keresztül. Képekben gondolkodik. Fotóit látva azt kérdezzük magunktól, hogy de mégis hogyan láthatja meg azokat az apró részleteket, amiket mi nem? A pillanatot kapja el, amiből csak az az egy van, hisz egy másodperc múlva már elmozdul minden, megváltozik a kép. Az idő, az időzítés nagyon fontos a fotóművészetben, és Michael időzítése kiváló. Gátlások nélkül közelíti meg alanyait, az eseményeket, s mer belelátni, mer mögé látni annak, amit fényképez.

 

Animáció

Táborvezető: VAjda MELINDA

Kockáról kockára készítünk trükkfilmet különböző anyagok felhasználásával. Mindent meganimálunk, ami megihlet bennünket, ami a kezeink közé kerül; homok, liszt, kréta, kavics, bot, sár, mák, bab stb. a főszereplőink, mesélőink alapanyaga. A filmkészítés mellett a különböző technikákról is beszélgetünk, azok ismert képviselőiről és kreatív filmjeikről. Egy-egy kósza ötlet is elég egy vicces, vagy éppen mély, elgondolkodtató rövidfilm elkészítéséhez.

Résztvevők életkora: 15+
Létszám: 10

 

Vajda Melinda animációs rajzoló, animációs rendező, filmklub vezető, illusztrátor, mozis, grafikus. 1996-ban választotta az animáció szakot egy kecskeméti szakközépiskola művészeti tagozatán. A Kecskemétfilm Stúdió már akkor elvarázsolta, és a mai napig dolgozik szabadúszóként Magyarország egyik vezető animációsfilm stúdiójának. Legelső "éles" munkája a Majmok kastélya egészestés filmben volt, majd rajzolt a Pettson & Findus-, az Angelina ballerina-, és a Mr. Bean rajzfilmsorozatokban. A Macskafogó 2 után az Oscar-díjra jelölt Chico & Rita című spanyol egészestés animációs film elkészítésében vett részt. A Hupikék törpikék új szériájában is dolgozott, valamint az OTP egyik reklámszpotját ő készítette. Munkálkodott Szirmai Márton Grimm Café című rövidfilmjében, majd az illusztrálás is előtérbe került az életében. Könyvek, munkafüzetek, játékkártyák, valamint zenei CD viseli rajzait, tagja az Illusztrátor Pajtások közösségnek. 8 éve Budapest legszebb mozijának munkatársa, ahol (többek közt) grafikai munkákat végez, emellett 2. éve filmklubot vezet vidéken.

 

IRODALOM

OROMISSZESZ - A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye 

Táborvezető: Oláh Tamás dramaturg, költő

Észrevetted már, hogy Vajdaságban alig akad olyan falu, ahol ne találnánk egy Kalüpszó (Калипсо) nevű kocsmát vagy pizzasütödét? Érezted úgy, hogy tíz év múlik el, miközben Újvidékről Szabadkára utazol egy kihalt vonaton, vagy amikor a röszkei határátkelőn, hosszú sorokban araszolva várod a vámvizsgálatot? Előfordult, hogy egy átmúlatott nyáréjszakán csodás alakokkal találkoztál, s aztán nem ott ért a reggel, ahol lenned kellett volna? Tévedtél már el poros bácskai dűlőutakon a szántók és gabonaföldek tengerében? Volt már olyan, hogy elmosódott a határ a képzeleted és a valóság között?
Adott egy fiú, aki eltűnt apját keresi, és egy anya, aki kérők gyűrűjében várja őt haza. Adott egy forró augusztusi nap Oromon, amit egyébként mindenki felejtene. Adott megannyi mesés, abszurd és mégis ismerősen hétköznapi helyzet és helyszín. És adott egy történetváz, amit kedvünkre alakíthatunk, hogy a legkülönfélébb stílusokban, műnemekben és műfajokban írjuk meg magunknak – James Joyce grandiózus átirata után szabadon – az észak-bácskai Odüsszeusz bolyongásának fejezeteit. 
Tollforgató fiatalok jelentkezését várjuk a Híd Kör Egyesület második irodalmi workshopjára a Malomfesztiválon. Gondolkodjunk és alkossunk együtt műfaji és műnemi megkötések nélkül! Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. Az egyhetes tábor alatt találkozhatsz kortárs vajdasági írókkal, költőkkel, előadásokat hallgathatsz irodalomról és kritikáról, valamint részt vehetsz az egynapos slam poetry workshopon is a Slam Poetry Vajdaság jóvoltából!
Jelentkezni három saját szöveggel és rövid bemutatkozással lehet a desiresofi@gmail.com címen. Amennyiben csak az egynapos slam poetry workshopra jelentkeznél, egy szöveget és rövid bemutatkozást várunk Tőled! Ez esetben a tábor ára számodra 1000 dinár.

Létszám: maximum 15 fő
Korosztály: 16–30 év

Vendégelőadók: Bakos Petra (egyetemi oktató), Berényi Emőke (szerkesztő, kritikus), Bíró Tímea (költő, újságíró), Celler Kiss Tamás (költő), Cirok Szabó István (költő), Gömöri Eszter (slammer) és sokan mások...

Oláh Tamás rengeteg mindennel foglalkozik. Rendező, dramaturg, teatrológus, foglalkozik amatőrökkel, a Gondolat-Jel nevű társulatával készít előadásokat, emellett drámát és forgatókönyvet ír, fotózik, a KMV szervezőgárdájának oszlopos tagja, valamint a fogyatékkal élő fiataloknak (a magyarkanizsai Mázlisták társulatának) színezi az életét színházzal. Dramaturgként dolgozott már Mezei Kingával, Kálló Bélával, Kovács Frigyessel, Andrej Bokával. 2018-ban a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen az ő munkája vitte el az első díjat, s fel is kérték egy ifjúsági dráma megírására az Újvidéki Színház számára.

 

Kapcsolat