Umetnički kampovi Put mlinova

UMETNIČKI KAMPOVI PUT MLINOVA 2018

(Muzika, FOtografija, pokret)

10 – 16. avgust 2018.

Besplatni umetnički kampovi u Oromu!

Zahvaljujući projektu Put mlinova, Mesnoj zajednici Orom i Interreg IPA CBC Mađarska - Srbija programu koji su sufinansirali niz ovih događaja, ovogodišnji avgustovski umetnički kampovi biće besplatni i još bogatiji sadržajem.

Prijave teku putem e-pošte. Za bilo koji od kampova se možete prijaviti slanjem pisma na desiresofi@gmail.com i na orom@kanjiza.rs, uz jedini uslov - potrebno je priložiti motivaciono pismo (maksimalno jedna stranica) i biografiju (CV).  U slučaju prevelikog broja prijava vođe kampova na osnovu biografija i motivacionih pisama odlučuju o tome ko é da učestvovati na radionicama.

Rok za prijave: 30. jun 2018.

U nastavku se upoznajte sa kategorijama i vođama kampova!

 

MUZIKA

Vođe kampa: bernadet brešćanski i dina brešćanski

Tokom radionica spajamo razne muzičke stilove kao što su džez, etno, slobodna improvizacija. Zgrabi jedan muzički motiv, jednu misao koja je samo tvoja, zatim ćemo je zajedno staviti u apstraktni kontekst i možda je spojiti sa idejama drugih! Tokom improvizacije je glavni cilj oslobođenje i pronalaženje sebe, kao i kreativni timski rad. Slobodna improvizacija, fuzija muzičkih stilova, oslobođenje.

Starosna granica: min. 16 godina, nema gornje starosne granice
Broj učesnika: 10

Bernadet Brešćanski i Dina Brešćanski sviraju zajedno od osnovne škole. U ranim godinama su bile članice sastava koji su pripadali raznim muzičkim pravcima kao što su Wooden Ambulance, Lábos Electric Orchestra ili Secret Man. Njihov prvi samostalni album pod naslovom Hybrid Realm pojavio se 2015. u izdanju Symposion-a. Vodile su muzičke radionice na nekoliko mesta, na primer u Vodnjanu u okviru jednog hrvatskog rezident programa, u Subotici u Skladištu, u zimu 2017. u Budimpešti u Lumenu, dok su u Segedinu u Varkertu već dve godine zaredom organizovale višednevne radionice u okviru manifestacije Symposion. Lane su održale izuzetno uspešnu trodnevnu radionicu na Festivalu vetrenjača, a svi koji se prijave, mogu računati na isto i ove godine. Tokom radionica muzičke numere nastaju iz slobodne improvizacije i zajedničke, kreativne i stvaralačke saradnje/razmišljanja.

 

Fotografija

Mill’s Route – Find your own route through the lense
Put mlinova - Pronađi svoj put kroz objektiv

 

Vođa radionica: Majkli bauring, fotograf

Tokom ovogodišnjeg fotografskog kampa, slično prethodnim godinama, najveći akcenat ćemo staviti na izradu ličnih ideja. Fokusiraćete se na kompoziciju, na odnos svetla i senke, a pod Majklovim vođstvom ćete imati priliku da zavirite u svet dokumentarne fotografije i da otkrijete tajne street photography-ja tj. ulične fotografije. Tokom rada u kampu ćete dobiti individualne i grupne zadatke, a verovatno ćete po koji put morati i rano da ustanete jer svaki fotograf zna da su svetla najmekša i najlepša u zoru. Tokom pet dana ćete obići vetrenjaču, približićete joj se, pa se udaljiti od nje. Potom ćete potražiti svoju vetrenjaču, bilo da se borite protiv nje poput Don Kihota ili da meljete misli u njoj. Takođe ćete imati priliku da o svojim prethodnim radovima porazgovarate sa stručnjakom (i ove godine će biti portfolio review) jer naposletku iz kritika možete da naučite najviše. Fotografisanje predstavlja samo okvir, dok način razmišljanja i komponovanje čine sadržaj.

Starosna granica učesnika: min 16 godina, nema gornje starosne granice
Broj učesnika: maksimalno 12

VAŽNA NAPOMENA! Potrebno je osnovno znanje engleskog jezika!

Fotograf Majkl Bauring bavi se dokumentarnom fotografijom ali rado ovekovečuje i koncerte i trenutke sa ulice. Svoju mladost proveo je u Africi i Srednjoj Americi, potom se pre dvanaest godina doselio na Balkan. Njegove fotografije su objavljene u mnogim poznatim časopisima. Najviše ga zanimaju univerzalne teme jer su one, kako tvrdi, baš te koje nas na neki način povezuju. Imao je više izložbi na značajnim mestima kao što su Galerija Artget, New Moment, CZKD ili Mikser festival. Bio je član žirija Serbia press photo i PDP konferencije, urednik je knjige pod naslovom Dirty Season, osnivač kolektiva Kamerades i suosnivač Periskopa. Njegov radni proces teče polako jer po njegovom mišljenju jedna priča nije linearna, već je više jedan delić slagalice. U zadnje vreme fotografiše isključivo mobilnim telefonom, dok su njegove slike crno-bele. Trenutno radi na jednoj retrospektivnoj izložbi na kojoj ćemo moći da vidimo njegov lični rad o životu Romske zajednice u Pančevu, u neformalnom naselju  London Mali rit koji je nastajao tokom 12 godina.

 

POKRET

Koreografija kao vid slobodnog izražavanja

Vođa radionica: Nora molnar g., glumica

Tokom treninga se upoznajemo sa mogućnostima koje fizički teatar pruža. Uz pomoć pokreta, gestova, glasova i malo teksta stvaramo kompleksan svet fizičkog izražavanja, gde svaka forma postaje artikulativni alat neke druge. Na različitim lokacijama pozabavićemo se različitim emocionalnim i kratkim pripovedačkim pitanjima. Kako da ukomponujemo sebe, prostor, vetrenjaču, pokrete, trenutne emocije i kada možemo da prevaziđemo sopstvene granice? Koji deo pokreta dopunjuje naše misli i pomaže u iskrenom, slobodnom izražavanju? Šta da poneseš sa sobom? Udobne pantalone za treniranje – dugačke i kratke. Majicu ili duksericu. Patike za trčanje ili obuću u kojoj ćeš se slobodno kretati.

Starosna granica učesnika: najmanje 16 godina, gornja starosna granica ne postoji
Broj učesnika: 14

Nora Molnar G. je glumica, rođena u Senti, diplomirala je na Odseku za glumu na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2015. godine. Iste godine je primljena na Odsek za koreografa-reditelja u fizičkom teatru Fakulteta pozorišne i filmske umetnosti u Budimpešti gde je ove godine završila treću godinu studija. Radi na nekoliko predstava Čabe Horvata koje se trenutno nalaze na repertoaru. 

 

PRATEći program

- Igre upoznavanja
- Laslo Kolar Klemenc (muzika, književnost)
- Master klas iz komponovanja, razgovor, muzika i ples sa Locijem Čorbom
- Kanzoli (dokumentarac Látókép Ensemble-a)
- Koncerti
- Susrešćemo se i sa Andrašom Černa Sabom. Šta će iz toga nastati, neka ostane iznenađenje
- Grupa Mázlisták će plesati za nas/sa nama
- Noćni bioskop u Vetrenjači

Lista pratećih programa će postajati sve duža!

Ponavljanje je majka znanja, hajde da utvrdimo gradivo:

MOŽETE SE PRIJAVITI NA: desiresofi@gmail.com i na orom@kanjiza.rs – pošaljite mejl na obe adrese.
ROK ZA PRIJAVE: 30. jun 2018.
UZ PRIJAVU PRILOŽITI: Jednu kratku biografiju tj. CV i jedno motivaciono pismo (zašto biste voleli da dođete, šta biste voleli da naučite, šta vas zanima)
PREDSTAVLJANJE RADOVA: 16. avgusta 2018. kod vetrenjače
POTREBNO PONETI SA SOBOM: šator, dušek, pokrivač, toplu odeću, vodootpornu obuću, pribor za jelo, odeću za probu, dobro raspoloženje, svoje mišljenje.
OBROCI: Dva topla obroka dnevno i jedan hladan doručak sa puno voća i povrća. Ne zaboravi svoj pribor za jelo, a nije na odmet znati prati sudove! :)
SMEŠTAJ: u šatorima
LOKACIJA: Orom, pored stare vetrenjače

 
Ovaj dokument je izrađen uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog dokumenta je isključivo odgovornost Mesne zajednice Orom i ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.

Kontakt