A fesztiválról

A fesztivál 2014-ben spontán, baráti összefogással ezzel a mottóval indult:

kell valami régi
kell valami élő
kell valami művészet
kell valami valószerűtlen
kell valami régi élő valószerűtlen művészet
kell valami, amivel eljutunk az ÉN-től a MI-ig

A Malomfesztivál egy 2014-ben indult kezdeményezés az évekkel azelőtti oromi Windmill Festival hagyományaira és az oromi malom esztétikai és infrastrukturális adottságaira építve és azt továbbgondolva. Miután ezt a mondatot kibogoztuk, azt is mondhatjuk, hogy a fesztivál életre keltésének hátterében az az alapkoncepció áll, hogy egy találkozási pontot teremtsen a régióbeli és határon túlról is érdeklődő, alkotni vágyó és érdeklődő fiataloknak, középkorúaknak és lehetőséget kapjanak a képzőművészeti, irodalmi, zenei kibontakozásra, mintegy kitöltve azt az űrt, amely az alternatívabb kifejezésmódot keresők körében (nyáron) létezik. Mindezt egy pihentető környezetben, Oromon, a malomnál.

Nem rejtett szándéka a fesztiválnak, hogy ennek a riktkaságszámba menő építmény jelentőségére is felhívjuk a figyelmet, s nemkülönben az is, hogy a fesztiválon megvalósuló műhelymunkák a malom környezetének szépítésére, a malom jelenségére koncentráljon – merítve az oromi környezeti adottságokból és a malomhoz kötődő szimbólumvilágból (kenyér, búza, a természettel harmóniában való élés).

A két fő művészeti ágazat egyelőre, amelyet a Malomfesztivál zászlójára ki lehetne tűzni az a fotográfia művészete, a másik pedig az öko-tudatos alkalmazott műveszet. Ezek a műhelymunkák 2019. augusztus 9-én kezdődnek és augusztus 14-ig tartanak. A részleteket itt olvashatod hamarosan.

A képzőművészeti műhelymunka egyik nem is annyira rejtett célja, hogy a mindig aktuális Malomfesztivál arculatát kialakítsa, illetve, hogy maradandó elemekkel bővítse a malom környékét (pl. 2015-ben újrahasznosított elemekből kialakított szemeteseket és egy öko-tudas, azaz újrahasznosított elemekből egy játszóteret is felállítson).

A rendezvény fontos eleme a válogatott zenei program (augusztus 15.-17.), amely tömöríti az egyéni, ún. kortárs megközelítésű, népszerű ám egyben hagyományőrző, -teremtő vonalakat ápoló zenészeket is. Célja, hogy egy hiánypótló jelleggel éljen kitöltve azt az űrt, amelyben az alternatív zenei irányzatok művelői bolyonganak régiónkban. A nevesebb fellépőkön kívül helyi és regionális kezdő és ismertebb együttesek is fellépnek a malom tövében.

Külön célunk, hogy a természetre kevésbé romboló hatású fesztivál valósuljon meg. Hogy minél több fesztiválelem épüljön természetes úton lebomló anyagokból, illetve, hogy a műanyag hulladék mennyiségét is a lehető legjobban minimalizáljuk. Ilymód a tavaly kipróbált és pozitív fogadtatásban részesülő „bádogbögre kampányt” évről évre tudatosítani szeretnénk. A kampány pusztán annyit jelent, hogy a fesztiválozók tiszteljék a természetet és hozzák el kedvenc bögréjüket/poharukat, amelyből kedvenc italukat fogyaszthatják, így is csökkentve a műanyagpohár-szemét koncentrációját a fesztiválon.

Találkozzunk augusztusban és tartalmas szórakozást mindekinek!

Kapcsolat