A fesztiválról

2022. augusztus 11 és 13. között nyolcadik alkalommal kerül megszervezésre Oromon a Malomfesztivál elnevezésű összművészeti fesztivál, amelynek fő célközönsége a magyarajkú 15-35 évesek, de a kisgyermekes családok és a 35 év felettiek számára is szervezünk programokat, így ők is nagy számban látogatják a fesztivált. Az utóbbi években egyre inkább erősödő ambíciónk, hogy megszólítsuk a szerbiai multietnikus lakosság minél több szegmensét: szerbeket, horvátokat, romákat, stb. Továbbá igyekszünk évről évre növelni a fesztivál vonzerejét a környező régióban is.

A szerbiai Orom település melletti Malomfesztivál egyik fő célja idén is, hogy eltörölje a határokat – az összeset: a belsőket, az egymás és az országok közöttit. Emellett természetesen szeretné megmutatni a Vajdaság érintetlen szépségét, állapotát, ahol még egy kicsit áll az idő, lassabban ketyeg az óra, s hogy az embereket kicsalogassa a pusztába, ahol a végtelen horizontban ég és föld egybeér, s egy pont a végtelenben talán te és mi leszünk, valahol a malom tövében.

Az első Malomfesztivál alkalmával versbe és azóta dalba is foglalt mottója 2014 óta nem sokat változott. A „kell valami régi/ kell valami élő/ kell valami művészet/ kell valami valószerűtlen/ kell valami régi élő valószerűtlen művészet./ Kell valami, amivel eljutunk az ÉNtől a MIig” sorok a kezdetektől motiválnak minket, és arra sarkallnak, hogy hűek maradjunk ezekhez az elvekhez. A fesztivál célja az aktív művészeti tehetséggondozáson és kibontakoztatáson keresztül végbemenő közösségépítés a kortárs és egyben hagyományőrző művészeti hullámok mentén. A fesztivál hosszútávú célja, hogy az aktuális észak-vajdasági fesztiválkínálatban kitöltsön egy űrt, és hogy egy közös, aktív alkotói részvételre hívja a közönséget. Mindeközben Orom közössége összekovácsolódik és a turizmus világában is térképre kerül(t) ez a piciny falu.

A fesztivál hiánypótló a régióban, hiszen ilyen szerkezetű és rendszerű rendezvény nem létezik a vajdasági magyarság körében. Egy unikum, amely minden tevékenységével választ és teret óhajt adni a fiatalok művelődési és művészeti ösztönzésére, a határon átívelő tapasztalatcserére ahhoz, hogy a fiatalok megtalálhassák a lehető legtöbb kibontakozási lehetőséget a művészetekben. A fesztivál programjainak sokszínűsége (film, tánc, fotó, zene, népi művészetek, kézművesség, családi- és gyermekprogramok, illetve a fesztivált két héttel megelőző és a fesztivállal szorosan összefonódó alkotótáborok) az eddigi hét év igényei és tapasztalatai alapján jön majd létre 2022-ben is. A fellépők, közreműködő művészek elismert vagy feltörekvőben lévő képviselői az egyetemes magyar és nemzetközi kultúrának. Idei fellépőink között a magyarországi és szerbiai fellépők mellett dél-afrikai, cseh, szlovák, brit, görög, francia és horvát előadók is szerepelnek.

A fesztivál küldetése még, hogy egy megfelelő minőségű fejlődési alternatívát nyújtson annak a generációnak, amelyből egy olvasott, gondolkodó, alkotó réteg tud kialakulni a helyi közösség, a vajdasági indentitás későbbi kulturális és közéleti fejlődéséhez. A Malomfesztivál családbarát fesztivál, hiszen gyerekprogramokkal is erősíti évről évre kínálatát. A fesztivál a közösség erejével és rengeteg önkéntes munkával tud létrejönni.

A Malomfesztivál 2018 óta a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács által megítélt kiemelt jelentőségű rendezvény.

A teljesség igénye nélkül néhány hangulatvideó az előző évekből:

Malomfesztivál 2016

Malomfesztivál 2017

Malomfesztivál 2018

Malomfesztivál 2019

Malomfesztivál 2021

 

Kapcsolat