SZÍNHÁZ-IRODALOM TÁBOR

A VALÓSÁG ISZKOLÁSA

performanszszövegmámor-tábor

Érdekel a szöveg? Érdekel a színház? A szövegnélküli színház? A színháznélküli szöveg? Amikor valahol a drámán túl a valóság behatol a nyelvbe? Amikor a nyelv valóságokat teremt? Megragadható-e, ami csak a nyelvben létezik? Leírható-e az, ami kézzel fogható? Az idei műhely során irodalom és színház határterületein keresgélünk majd. Szövegeket hozunk létre, melyek akcióvá válnak, hogy ezek az akciók ismét szövegként öltsenek átmeneti formát. Irodalmárok és előadók egymásra reagálnak majd munkáikkal, miközben saját valóságainkra kérdeznek rá. Az akció- és performanszművészet, a happening, a body-art, a hangköltészet és egyéb útkereső előadóművészeti műfajok tanulmányozásán keresztül önmagunkat ismerjük meg. A táborba mindenre elszánt tollforgatók és játékos kedvű előadók jelentkezését várjuk, akik szoros együttműködésben dolgoznak majd együtt, hogy szövegeket és posztdramatikus színházi etűdöket, performanszokat hozzanak létre. Kényszerek és kötöttségek nélkül.

Táborvezetők: Oláh K. Tamás dramaturg, költő, teatrológus, Blaskó Lea színművésznő, performer, Verebes Andrea színművésznő

Oláh (K.) Tamás dramaturg, költő, teatrológus. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének egyik fő szervezője. Verseket, drámákat, forgatókönyveket, tanulmányokat ír.

Blaskó Lea színművésznő tanulmányait az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán fejezte be, majd a Prágai Akadémián elvégezte Ivan Vyskočil, cseh szinész és pszichológus pszichoszomatikus, szóló improvizációs módszerén alapuló Authorial Acting/Szerzői Színészet elnevezésű kétvéves mesterprogramot. A dokumentarista jellegű színház foglalkoztatja, azon belül az absztrakt és a konkrét között rejlő játék és játékosság, a hang és a test kapcsolatának boncolgatása. Jelenleg a színházépületeken kívüli színpadképek és színterek kutatója, filmfordító.

Verebes Andrea színművésznő a Svetozar Marković Gimnázium természeti szaka után az Újvidéki Akadémia színész szakára nyert felvételt, amit Hernyák György és Táborosi Margaréta osztályában végzett el. Az egyetemi évei alatt játszott a Szabadkai Népszínházban, és tagja volt a budapesti Laboratorium Animae társulatának. 2020 őszétől a Kosztolányi Dezső társulatának tagja.

- A táborba Szerda Zsófinál lehet jelentkezni, a desiresofi@gmail.com e-mail címen.

- Dátum: augusztus 7-12.

- Helyszín: Orom, a Malom mellett.

- A tábor ára: 6000 dinár, mely tartalmazza a napi háromszori étkezést, a foglalkozásokon való részvételt, és egy bérletet a Malomfesztiválra.

- Kérjük, küldj egy rövid (pár mondatos) önéletrajzot, melybe foglald bele, hogy a tollforgatás érdekel inkább, vagy az előadóművészet, esetleg mindkettő (aminek talán leginkább örülnénk).  

- Résztvevők életkora: min 16 év, max 35 év

- Létszám: maximum 20 fő

Kapcsolat